10 Mituri și realități despre fertilitate

Fertilitatea este un subiect sensibil și important pentru multe cupluri, iar informațiile despre acest domeniu pot fi adesea confuze sau contradictorii. În căutarea unui răspuns, oamenii se pot baza pe mituri și presupuneri greșite, care pot aduce frustrare și stres în ceea ce privește concepția și sarcina. Pentru a face puțină lumină pe această temă am demontat împreună cu dr Ghenadie Girlovanu, medic primar Obstetrică-ginecologie clinica VENUS MED Cluj cele mai comune mituri despre fertilitate:

     

      1. Bărbații nu au un ceas biologic.

    FALS. Deși bărbații pot produce spermatozoizi viabili și deveni tați chiar și în anii de pensionare, bărbații mai în vârstă sunt mai susceptibili să aibă probleme de fertilitate din cauza scăderii nivelului de testosteron, diminuării cantității și calității spermei, scăderii numărului și mobilității spermatozoizilor și a altor factori.

       

        1. Cuplurile ar trebui să încerce întotdeauna cel puțin un an înainte de a merge la un ginecolog 

      FALS. Multe cupluri ar trebui să caute ajutor medical mai devreme – de exemplu, femeile care au avut menstruații neregulate, fibroame, endometrioză, boală pelvină aderentă, sarcină ectopică sau mai multe avorturi spontane. La fel și cuplurile în care bărbatul a avut intervenții chirurgicale, infecții sau traume genitale.

         

          1. Stresul nu afectează capacitatea de a rămâne însărcinată.

        FALS. Deși legătura dintre stres și concepție este încă studiată, există unele dovezi că femeile supuse unui nivel ridicat de stres pot avea mai multe dificultăți în a rămâne însărcinate. Și deși nu este clar cum stresul afectează fertilitatea, experții sunt de acord că reducerea nivelului de stres poate ajuta în general atunci când vă confruntați cu probleme de fertilitate.

           

            1. Infertilitatea este în principal din vina femeii.

          FALS. O treime dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme reproductive masculine, o treime de patologii reproductive feminine și o treime de factori care implică ambele părți sau de factori necunoscuți. 

             

              1. Folosirea contraceptivelor poate cauza infertilitate.

            FALS. Contraceptivele orale nu afectează fertilitatea pe termen lung, nici în mod pozitiv, nici în mod negativ. Ciclul menstrual normal al unei femei va reveni aproape întotdeauna într-un interval de o lună sau două după oprirea administrării lor.  

               

                1. O  femeie nu poate rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani.

              FALS. Deși anii de vârf pentru fertilitatea unei femei încep în adolescență, multe femei vor avea sarcini sănătoase și mai târziu în viață.  

                 

                  1. Dacă un bărbat poate ejacula, atunci este fertil.

                FALS. În realitate, infertilitatea masculină nu este atât de simplă. Majoritatea bărbaților cu infertilitate nu prezintă semne evidente că există o problemă. Cauza poate fi un număr scăzut de spermatozoizi – acesta este de obicei ceea ce își imaginează oamenii – dar și mișcarea spermatozoizilor (mobilitatea) și forma spermatozoizilor (morfologia) joacă un rol. Studiile au arătat că bărbații care lucrează în profesii fizic solicitante sau care iau două sau mai multe medicamente pot avea un număr mai mic de spermatozoizi, iar tensiunea arterială ridicată poate afecta negativ calitatea spermatozoizilor.

                   

                    1.  Ciclul menstrual neregulat = infertilitate.

                  FALS. O menstruație regulată nu este întotdeauna un semn de fertilitate, la fel cum un ciclu neregulat nu este întotdeauna un semn de infertilitate. Unele femei au menstruații regulate, dar nu pot rămâne însărcinate din cauza altor probleme, cum ar fi problemele de ovulație sau problemele tubare.

                     

                      1. Starea generală de sănătate nu afectează fertilitatea.

                    FALS. Adevărul este că starea generală de sănătate este cel mai important factor pentru fertilitate, atât la bărbați, cât și la femei. Consumul excesiv de alcool, exercițiile fizice excesive, subponderalitatea sau supraponderalitatea – toate acestea contează. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții moderate și renunțarea la obiceiurile nesănătoase, poate spori fertilitatea. 

                       

                        1. Dacă nu vă permiteți proceduri costisitoare, precum FIV, nu ar trebui să luați în considerare tratamentul.

                      FALS. La baza infertilității stă o paletă întreaga de patologii a căror tratament poate fi obținut uneori printr-o simplă ajustare a stilului de viață, alteori prin urmarea a unui tratament medicamentos, iar in unele situații prin intermediul unei intervenții chirurgicale minim invazive. Într-adevăr, în aproximativ 10-15% din cazuri se recurge la fertilizare in vitro (FIV), care este arma supremă împotriva fertilității.

                      Pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitate, fertilizarea in vitro (FIV) este rareori prima opțiune. Există multe alte tratamente (mult mai puțin costisitoare) disponibile. Un procent semnificativ  dintre cazurile de infertilitate sunt tratate cu terapii medicale convenționale, precum medicamentele sau intervențiile chirurgicale minim invazive.  

                      Nu lăsați costurile ridicate să vă descurajeze în căutarea tratamentului adecvat pentru infertilitate. Discutați cu medicul vostru despre opțiunile disponibile, inclusiv despre tratamentele mai puțin costisitoare, și împreună puteți găsi o soluție potrivită pentru voi.

                      Articol realizat împreună cu Ghenadie Girlovanu 

                      Medic primar Obstetrică Ginecologie

                      Sursa foto: Pexels

                      Distribuie postarea:

                      Venus Med Cluj-Napoca

                      Program Cluj Napoca

                      Luni – Vineri:

                      Sâmbătă:

                      Duminică:

                      9:00 – 18:00

                      Închis

                      Închis

                      Program Dej

                      Luni – Vineri:

                      Sâmbătă:

                      Duminică:

                      7:30 – 18:00

                      Închis

                      Închis