Fertilizare in vitro – FIV
- Venus Med Cluj
- Fertilizare in vitro – FIV
Ce este procedura de fertilizare in vitro?
Cand apelam la fertilizare in vitro?
Inainte de toate trebuie sa clarificam o confuzie frecventa. Fertilizarea in vitro este diferita de inseminarea intrauterina. Procedura de fertilizare in vitro (FIV) este de fapt un termen care cuprinde o multime de elemente. Sa ne imaginam ca vorbim despre o reteta culinara complexa. Ca orice reteta, aceasta presupune mai multi pasi pana a ajunge la rezultatul final, sa ii spunem tort. Mai intai faci blaturile, apoi continutul dintre blaturi, apoi glazura si la final toate elementele sunt puse impreuna pentru a obtine produsul final, tortul. Am ales aceasta comparatie fiindca este la indemana. Fiindca nu e vorba de orice tip de mancare, ci unul pe care il facem de sarbatori. La Venus Med speram si ne dorim din tot sufletul sa aducem un motiv de sarbatoare in viata voastra. Sa revenim, totusi, la subiect.
Dupa cum spuneam, FIV este o formata dintr-o multime de proceduri. Scopul acestor proceduri este de a obtine o sarcina atunci cand toate mijloacele naturale au fost epuizate. Prin aceste proceduri celulele sexuale feminine, ovocitele, sunt fecundate de celulele sexuale masculine, spermatozoizii, in afara corpului uman, adica in vitro. In urma fecundarii, produsul de conceptie va fi implantat in uter, unde ne asteptam sa se transforme intr-o sarcina. Asadar, apelam la FIV abia atunci cand suntem convinsi ca nu exista alta cale pentru a ajunge la rezultatul mult asteptat, motivul de sarbatoare.
Dupa cum am precizat mai sus, apelam la FIV doar atunci cand am ramas fara alte solutii. Mai jos vom enumera o lista de cazuri in care FIV este recomandata:
- Trompe uterine impermeabile. Dificultate in fertilizarea unui ovul sau călătoria unui embrion la uter.
- Tulburari de ovulație.
- Endometrioza severa. Endometrioza apare atunci cand țesutul uterin se implanteaza si creste in afara uterului.
- Fibroame uterine. Sunt tumori benigne (nu sunt cancere) in peretele uterului si sunt frecvente la femei cu varsta intre 30 – 40 de ani. Pot impiedica implantarea ovulului fecundat.
- Trompe uterine ligaturate. FIV poate fi o alternativa pentru concepere in cazul ligaturii tubare.
- Productia sau functia deteriorata a spermei. Concentratia de spermatozoizi sub medie, miscarea slaba a spermatozoizilor (mobilitate slaba) sau anomalii in dimensiunea si forma spermatozoizilor pot face dificila fertilizarea unui ovul in mod natural. Daca se constata anomalii alei spermei partenerul dvs. ar trebui să apeleze la un specialist
- Infertilitate inexplicabila. Infertilitatea inexplicabila inseamna ca nu a fost gasita nicio cauza de infertilitate, in ciuda evaluarii pentru cauze comune.
- Tulburari genetice. Daca dumneavoastra sau partenerul dvs. riscati sa transmiteti o tulburare genetica copilului dvs., puteti fi candidati pentru testarea genetica preimplantare – o procedura care implica FIV. Dupa ce ovocitele sunt recoltate si fertilizate, acestea sunt examinate pentru anumite probleme genetice. Embrionii care nu contin probleme identificate pot fi transferati in uter.
- Conservarea fertilitatii. Tratamentul chemoterapic sau radioterapic impotriva cancerului dauneaza fertilitatii. FIV pentru conservarea fertilitatii poate fi o optiune. Femeile pot avea ovocite recoltate din ovare si congelate intr-o stare nefertilizata pentru utilizare ulterioara. Sau ovocitele pot fi fertilizate si congelate ca embrioni pentru o viitoare utilizare.
Care sunt pasii acestei proceduri?
In primul si in primul rand trebuie evaluata fertilitatea lui, a viitorului tata, cat si a ei, a viitoarei mame. Odata ce avem rezultatele evaluarii putem formula un plan de atac. In acest plan pot fi incluse urmatoarele tehnici de reproducere umana asistata medical:
- Stimularea ovariana controlata medicamentos. Aceasta etapa presupune initial o perioada de inhibare ovariana medicamentoasa. Motivul acestei inhibari este acela de a preveni o ovulatie precoce. Durata unei inhibari ovariene este, de regula, 2 saptamani. Ulterior se trece la stimularea ovariana propriu-zisa. Aceasta presupune, dupa cum indica si numele, stimularea ovarelor in producerea mai multor foliculi ovarieni. Stimularea se face prin administrarea unor injectii hormonale zilnice timp de o saptamana. Ulterior veti fi monitorizata ecografic si hormonal pentru a evalua raspunsul la tratament. Dozele hormonale ulterioare vor fi ajustate in functie de acest raspuns.
- Declansarea ovulatiei. Presupune administrarea unui hormon pentru a pregati ovocitele de recoltare. Aceasta administrarea este, de asemenea, prin injectie. La aproximativ 2 zile dupa administrare se trece la recoltarea ovocitelor prin punctie ovariana.
- Recoltarea ovocitelor. Prin aceasta procedura vom punctiona transvaginal ambele ovare. Aceasta dureaza in medie 15-20 de minute.
- Prepararea spermei si fecundatia. In functie de calitatea si cantitatea spermatozoizilor se va opta pentru fecundatia spontana sau pentru injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului (intracytoplasmic sperm injection – ICSI) sau varianta sa imbunatatita (physiologic intracytoplasmic sperm injection – PICSI). In ICSI spermatozoizii sunt alesi in functie de felul in care arata (morfologie) si felul in care se misca (motilitate). PICSI este o tehnica noua ce introduce o noua dimensiune, mai precis, calitatea spermatozoizilor. Astfel, spermatozoizii alesi au o probabilitate mai mare sa fie maturi si sanatosi.
- Embriotransferul. Embrionii rezultati in urma fecundatiei in vitro sunt aspirati cu un mic cateter si introdusi in uter. Urmeaza o perioada de aproximativ 3 ore de repaus culcat. Acest lucru faciliteaza implantarea embrionului. Tot pentru acelasi motiv veti primi progesteron intravaginal pentru urmatoarele 2 saptamani.
- Testul de sarcina. Daca toate au mers bine pana in acest moment ar trebui sa aveti deja o sarcina in evolutie. Pentru a verifica acest lucru trebuie sa faceti un test de sarcina din urina la 15 zile dupa embriotransfer. Un test de sarcina din urina pozitiv trebuie confirmat de unul din sange care masoara concentratia bHCG.
Care sunt riscurile si asteptarile procedurii de fertilizare in vitro?
Riscuri:
- Nasteri multiple. FIV crește riscul de nastere multipla, daca mai mult de un embrion este transferat in uter. O sarcina cu mai multi feti este mai periculoasa.
- Nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere. Cercetarile sugereaza ca FIV creste usor riscul de nastere prematura sau de greutate scazuta la nastere.
- Sindromul de hiperstimulare ovariana. Medicamentele injectabile pentru fertilitate, cum ar fi gonadotropina corionică umană (HCG) pot provoca sindromul de hiperstimulare ovariana. Ovarele devin umflate si dureroase. Simptomele dureaza de obicei o saptamana si includ dureri abdominale usoare, balonare, greata, varsaturi si diaree.
- Avort. Rata de avort pentru femeile care concep utilizand FIV cu embrioni proaspeti este similara cu cea a femeilor care concep natural – aproximativ 15% la 25% – dar rata creste odata cu varsta materna.
- Complicatiile procedurii de recoltare a ovocitelor. Utilizarea unui ac de aspiratie pentru colectarea ovocitelor poate provoca sangerare, infectie sau perforarea intestinului, vezicii urinare sau a unui vas de sange. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea si anestezia generala, daca sunt utilizate.
- Sarcina extrauterina. Aproximativ 2% pana la 5% dintre femeile care utilizează FIV vor avea o sarcina ectopica – atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza în afara uterului. Ovulul fertilizat nu poate supravietui in afara uterului.
- Defecte de naștere. Varsta mamei este factorul principal de risc in dezvoltarea defectelor la nastere, indiferent de modul in care este conceput copilul. Nu se cunoaste influenta FIV asupra produsului de conceptie.
- Cancer. Desi unele studii timpurii au sugerat ca poate exista o legatura între anumite medicamente utilizate pentru stimularea cresterii ovulului si dezvoltarea unui tip specific de tumora ovariana, studii mai recente nu sustin aceste descoperiri. Nu pare sa existe un risc semnificativ crescut de cancer de san, endometrial, de col uterin sau de ovar dupa FIV.
- Stres. Sprijinul consilierilor, familiei si prietenilor va poate ajuta sa depasiti situatiile prin care treceti.