Inseminare intrauterina
Venus Med Cluj
- Inseminare intrauterina
Ce este procedura de inseminare intrauterina?
Procedura de inseminare intrauterina este, oarecum, o scurtatura in procesul natural de fertilizare. Pentru ca omul intervine in acest proces o numim procedura artificiala. Cu toate acestea fertilizarea, adica procesul prin care un spermatozoid fecundeaza un ovocit, are loc in mod natural in vivo inauntrul trompei uterine. Acest aspect este esential fiindca ne ajuta sa diferentiem din capul locului procedura de fertilizare in vitro , unde fertilizarea are loc in vitro, adica in afara corpului uman, in laboratorul de embriologie.
Inseminarea intrauterina poate fi facuta pe ciclu ovarian normal sau pe ciclu ovarian stimulat medicamentos in mod controlat (folosit in cazuri atent selectate, atunci cand foliculii ovarieni dominanti nu apar in mod natural).
Cum se face procedura de inseminare intrauterina?
Sa incepem mai intai cu actorii. Pentru a reusi sa duci pana la capat aceasta procedura e nevoie de cel putin un embriolog si un ginecolog. Acestia trebuie sa fie acreditati, conform legilor in vigoare, de catre Agentia Nationala de Transplant si sa activeze la un centru de reproducere umana asistata medical (RUAM) acreditat de aceeasi institutie. Recomandam cu tarie sa apelati la centre acreditate cu personal medical autorizat si pregatit in acest sens.
Asadar, ati gasit centrul RUAM si echipa medicala in care sa va puneti increderea, timpul si resursele pentru a obtine un copilas. Medicul ginecolog evalueaza cazul vostru din punct de vedere al problemelor de fertilitate. In cazul in care acesta considera ca inseminarea intrauterina este o procedura ce vi se potriveste, veti fi monitorizata constant pentru a determina momentul perfect pentru inseminare, adica la ovulatie. Ovulatia, momentul in care ovocitul este eliminat din foliculul ovarian, poate aparea natural sau poate fi provocata medicamentos. Provocarea medicamentoasa ofera mai mult control. Asta deoarece ne spune cand e cel mai bine sa facem inseminarea.
Sa zicem ca totul decurge conform asteptarilor, iar marea zi, ovulatia, a avut loc. In acest caz, veti fi chemata la clinica pentru efectuarea procedurii de inseminare intrauterina.
Intrebare: sperma trebuie sa fie recoltata pe loc sau poate fi adusa de acasa?
Ei bine, ambele variante sunt corecte, insa trebuie sa respectati cu strictete procedura de recoltare recomandata de embriolog. Proba de sperma este preluata embriologul clinicii si este prelucrata astfel incat spermatozoizii folositi la inseminare sa fie de cea mai buna calitate. Acestia sunt apoi incarcati intr-un dispozitiv special numit cateter de inseminare ce se preda medicului ginecolog. Cel din urma introduce materialul seminal (spermatozoizii selectati) in uter. Pentru un rezultat mai bun se recomanda ca pacienta sa ramana in pozitie culcata timp de 15 minute. Ulterior poate sa isi reia cursul obisnuit al vietii.
Daca sunteti abia la inceput de drum, toata aceasta informatie poate fi coplesitoare. Pentru mai multe intrebari puteti sa ne scrieti la [email protected] sau sa accesati diferite grupuri de suport precum Asociatia SOS Infertilitate.
Cand se face?
Inainte de a face aceasta procedura trebuie evaluate fertilitatea feminina si fertilitatea masculina a cuplului.
Conditii de eligibilitate pentru ea:
- ambele trompe uterine permeabile
- cavitatea uterina regulata (lipsita de sinechii uterine sau polipi endometriali)
- nu sufera de endometrioza severa
- calitatea ovocitelor buna
- rezerva ovariana acceptabila
- varsta < 35 ani
Conditii de eligibilitate pentr el:
- spermograma in limitele fiziologice ale intervalului de referinta (> 5 milioane de spermatozoizi mobili dupa prelucrarea probei)
Bineinteles, pe langa acestea ar mai putea fi alte cauze de infertilitate care nu preteaza pentru inseminare intrauterina. Medicul ginecolog si embriologul sunt cei care stabilesc daca inseminarea intrauterina se potriveste cuplului sau nu.
Momentul cel mai prielnic pentru inseminare este la ovulatie, adica aproximativ cu 14 zile inainte de a incepe menstruatia. Pentru rezultate mai bune veti fi monitorizata ecografic ca sa stim cand urmeaza sa aiba loc ovulatia.
Care sunt beneficiile, riscurile si asteptarile in urma procedurii?
Vom incepe cu beneficiile pe scurt:
- cost redus in comparatie cu alte proceduri de reproducere umana asistata
- minim invaziva – nu doare, nu necesita analgosedare, nu necesita recuperare dupa interventie
- gata in 30 de minute
Riscuri:
- sarcina multipla – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
- sindrom de hiperstimulare ovariana – in cazul inseminarii intrauterine in urma unui tratament de stimulare ovariana controlata medicamentos
- malformatii congenitale majore – studiile sunt neconcludente in aceasta privinta
Asteptari:
- sansa obtinerii unei sarcini este de aproximativ 10% dupa prima procedura
- dupa 3 procedure rata cumulativa a obtinerii unei sarcini este 36% (acest procent poate varia in functie de cauza infertilitatii)